nakliyat hizmetleri evden eve nakliyat lider nakliyat istanbul nakliyat onur nakliyat
Home » Aktuelno
porna porno porn rokettube porn sikiş liseli porno teen porn free porn
Aktuelno
Ispitivanja mehanickih karakteristika materijala
utorak, 26 januar 2021 00:00

 

Deo svakodnevne rutine saradnika Inovacionog centra Masinskog fakulteta koji rade u centru za opticka merenja jeste savladavanje novih znanja i vestina u polju ispitivanja mehanickih karakteristika materijala.

Jedan od uspesno rešenih izazova jeste bio odredjivanje savojne čvrstoće i modula elastičnosti šperploče od brezovine za potrebe proizvodnje stolica kao i troslojne ploče od iverice oplemenjene dekorativnim papirom impregnisanim MF smolom za potrebe proizvodnje stolova.

Kao rezultat dobili smo vrednosti savojne čvrstoće i modula elastičnosti koji dokazuju opravdanost upotrebe ovih materijala u svrhe izrade nameštaja.

 

 

Na linku možete preuzeti video

Eksperiment 1

Eksperiment 2

 

 

 
Besplatna zimska škola
sreda, 30 decembar 2020 15:45

 

Politehnički univerzitet u Temišvaru u saradnji sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu organizuje besplatnu zimsku školu:

Trends on Additive Manufacturing for Engineering Applications

Prva zimska škola o trendovima aditivne proizvodnje za inženjerske primene koja će se održati u Temišvaru, od 25. do 29. januara 2021. godine, jedna je od glavnih aktivnosti evropskog tvining projekta SIRAMM, koji finansira Horizon 2020.

Učešće u zimskoj školi je besplatno! (i u prisustvu i onlajn)

Više informacija o školi moće da se nađe na sledecem linku:

http://www.siramm.unipr.it/1st_Winter_School.htm

Prijavljivanje se vrši putem onlajn prijave.

 
Eksperimentalne metode za ispitivanje pritisne čvrstoće restauriranih zuba
subota, 19 decembar 2020 13:18

 

Mladi istraživači Inovacionog centra Mašinskog fakulteta i Tehnološko-metalurškog fakulteta, i Stomatološkog fakulteta u Beogradu trenutno rade na razvoju eksperimentalne metode za ispitivanje pritisne čvrstoće restauriranih zuba novim tipom cementa na bazi hidroksiapatita.


Uporednim testom sa standardnim ispunama došli smo do rezultata koji ukazuju na unapređenje postojeće tehnologije u restauraciji zuba.

 

 

 
Ispitivanja mehanickih karakteristika aditivnih materijala
utorak, 13 oktobar 2020 14:33

 

U toku su ispitivanja mehanickih karakteristika aditivnih materijala koji se primenjuju u stomatologiji.

 

 

Na linku možete preuzeti video

Eksperiment u toku

 

 

 
"Други инфо-дан и cајам идеја Хоризонт 2020 и пројеката" 4. и 5. октобра на МФ
sreda, 13 septembar 2017 11:40

 

"Други инфо-дан и cајам идеја Хоризонт 2020 и пројеката", посвећен новим материјалима и нанотехнологијама, биће одржан 4. и 5. октобра 2017. године од 12.00 до 17.15. на Машинском факултету у Београду. Организатори скупа су Иновациони центар МФ, Европска мрежа предузетништва и њена Секторска група за материјале.


У фокусу овогодишњег „сајма идеја Хоризон 2020" су два аспекта битна за добијање пројеката или примену научног резултата - финансирање (кроз националне програме, Хоризонт 2020 или инвеститоре) и потрага за партнерима (добри и комплементарни сарадници су кључни за добијање пројекта или реализацију иновације).


Када је реч о тенденцијама позива Хоризон 2020, акценат ће бити на развоју и иновацији, а биће говора и о истраживањима. Део презентација на ову тему одржаће тим Европског одсека за питања интелектулане својине (European IPR Helpdesk).


На „сајму идеја" учствоваће и чланови Секторске групе за материјале и њихови клијенти, а скуп је намењен заинтересованим представницима индустрије (посебно малих и средњих предузећа са јаким потенцијалом - потребом за развој технологија), као и истраживачима на универзитету и у научним институтима. То је добра прилика за размену идеја, директне сусрете са потенцијалним партнерима и успостављање нових контаката у области истраживања, трансфера технологија и бизниса. С тим у вези, предвиђена је и изложба пројеката-идеја учесника који ће бити изложени на адекватним постерима.


Регистрација и пријава учесника са кратиким описом идеје за пројекат траје до 15. септембра путем линка http://belgradehorizonfair.talkb2b.net/. За више информација учесници могу да се обрате тиму Европске мреже предузетништва Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .

 
Prezentacija ICMF društvu termicara Srbije
utorak, 25 april 2017 19:15
 
Deset godina ICMF - izveštaj
utorak, 27 decembar 2016 13:02

Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu svečano je obeležio 10 godina uspešnog rada. Na svečanosti održanoj na MF, predstavljeni su najznačajniji projekti koji su realizovani u tom periodu, kao i vizija razvoja u budućnosti. Inovacionom centru je zvanično uručen i Sertifikat ISO 9001 za sistem upravljanja kvalitetom u oblasti istraživanja, razvoja i edukacije u tehničko-tehnološkim naukama.

 

Detaljan izveštaj možete naći na sledećoj adresi
http://vesti.mas.bg.ac.rs/?p=4252

 
Deset godina Inovacionog centra MF
ponedeljak, 12 decembar 2016 13:24
Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu obeležava 10 godina postojanja. Svečana sednica povodom desetogodišnjeg Jubileja biće održana u sredu, 21. decembra 2016., u 13 sati, na Mašinskom fakultetu (sala 211). Svečanosti će prisustvovati zvaničnici resornih ministarstava, predstavnici Vlade i vladinih agencija, dekani tehničkih fakulteta, predstavnici privrednih komora, malih i srednjih preduzeca, nevladinih organizacija i mnogi drugi.

Inovacioni centar osnovan je 2006. godine, po osnovu Zakona o inovacionoj delatnosti RS. Glavni zadatak Centra jeste primena naučnih, tehničkih i tehnoloških znanja, inventivnosti i pronalazaštva radi stvaranja i realizacije poboljšanih i novih proizvoda, procesa i usluga, kao pokretača razvoja Republike Srbije.

U proteklih 10 godina Centar je realizovao veliki broj domaćih i međunarodnih projekata, uključujući i projekte na kojima su radili nastavnici i saradnici Mašinskog fakulteta.

Među najznačajnijim projektima su projekti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Fonda za inovacionu delatnost RS, međunarodni projekti Evropske komisije – EUREKA, učešće u konzorcijumu koji realizuje projekat „Mreža evropskih preduzetnika” (Enterprise European Network) u okviru COSME, kao i SAFERA projekti industrijske bezbednosti u okviru H2020.

Među ostalim aktivnostima Centra izdvajaju se kursevi za učenje na daljinu (European Social Funds), kursevi za MCAST (Malta), u saradnji sa WiFi Austrija, razvoj i implementacija informacionog sistema energetike Beograda (ISEB), razvoj lakih vazduhoplovnih konstrukcija, namenskih konstrukcija i specijalnih komponenti, kao i projekti za potrebe EPS-a u oblasti projektovanja, proračuna i ispitivanja termoenergetskih i hidroenergetskih postrojenja i sistema na površinskim kopovima, što je obuhvatalo procenu rizika kompleksnih sistema, kao i procenu integriteta i veka konstrukcija.

Inovacioni centar je osposobljen za različite oblasti istraživanja. Poseduje veliki broj licenci u različitim inženjerskim disciplinama, nekoliko akreditovanih laboratorija i centara, kao i opremu za naučnoistraživački rad i rešavanje konkretnih razvojnih problema u različitim oblastima: mašinstvo i industrija, materijali i hemijske tehnologije, informacione tehnologije i energetika.
 
Od ideje do nacionalnog patenta
petak, 09 decembar 2016 00:00

 

Uređaj za točenje i očuvanje vina – pronalazak koji je rezultat višegodišnjeg istraživanja članova Inovacionog centra Mašinskog fakulteta u Beogradu i kompanije PORT-TR, od pre tri nedelje je i zvanično zaštićen priznanjem nacionalnog patenta Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije. Reč je o pronalasku, koji omogućava točenje vina na čašu, a da pri tome, ostatak vina u boci ostaje u zaštitnoj atmosferi inertnog gasa (argona), ne menjajući kvalitet. O tome kako se na osnovu zahteva tržišta identifikuje i razvija jedna ideja u nov komercijalno atraktivan proizvod, razgovarali smo sa dr Milošem Miloševićem, naučnim saradnikom u IC, koji je zajedno sa Bojanom Lazićem vlasnik intelektualne svojine, a sa svojim timom osmislio i napravio ovaj uređaj.

 

 

Na tržištu postoje različiti sistemi za čuvanje vina, od vakum čepova do tzv. enomata, ali su mnogi od njih nefunkcionalni, istakao je dr Milošević. Kao primer naveo je vakum čepove koji su pre četiri, pet godina na tržištu doživeli pravu ekspanziju, ali su isto tako brzo povučeni jer nisu mogli da sačuvaju kvalitet vina na duži rok. S druge strane, dodao je, enomati, uređaji koji takođe rade na principu inertnog gasa, su prevelikih dimenzija, organičenog kapaciteta i preskupi. Nakon analize tržišta i identifikovanja nedostataka postojećih sistema, partner na projektu, biznismen koji se bavi prodajom ugostiteljskih uređaja, najpre u neformalnom razgovoru, predočio mi je realne potrebe tržišta. Tako smo mi razvili i napravili uređaj koji je malih dimenzija, ne košta puno i koji omogućava da se na čašu služi istovremeno i do 20 flaša vina i to dok se boce ne isprazne, naveo je dr Milošević.

Uređaj je 2015. godine dobio nagradu Privredne komore Beograda za najbolji pronalazak, a iste godine, na Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju Srbije, u konkurenciji 180 timova i inovacija, osvojio je peto mesto i ušao u finale takmičenja. Ovo je jos jedan u nizu dokaz da mladi inženjeri koji završe studije na Mašinskom fakultetu mogu vrlo brzo da primene stečeno znanje i veštine i odgovore izazovima tržišta, odnosno konstruišu i naprave određeni uređaj ili mašinu, koji rade i imaju svoju upotrebu.

Naš uređaj je inovativan i u potpunosti rešava problem čuvanja vina nakon otvaranja flaše. Sastoji od čepa koji se postavlja na flašu i uređaja za doziranje inertnog gasa (argona). Novina je u tome što je moguće odvojiti čep sa flašom u kojoj je vino, od ostalih podsklopova uređaja, što ostatak vina u flaši ostaje u zaštitnoj atmosferi inertnog gasa, ne menjajući kvalitet i što gas pod pritiskom potiskuje vino iz flaše i izbacuje unapred programiranu dozu po želji. Zbog svojih karakteristika, dodao je naš sagovornik, uređaj je atraktivan ugostiteljima, koji nisu više u riziku da će imati trošak nakon serviranja jedne čaše, ali i vinarima, koji mogu da budu sigurni da će se njihovo vino na duži vremenski period služiti nepromenjenog ukusa i mirisa.

 

 

Od pre tri nedelje uređaj je priznat u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine RS kao nacionalni patent. Da je reč o novom uređaju, ne samo u Srbiji, nego i u svetu, potvrdio je i izveštaj o stanju tehnike Svetske organizacije za intelektualnu svojinu u Ženevi. A koliko je dug put od ideje do novog proizvoda i njegove zaštite, govori sama procedura priznavanja patenta ne samo na nacionalnom, nego i na međunarodnom planu.

Prema rečima dr Miloševića, tim je pre dve godine, kada je tehnički zadatak rešen i uređaj napravljen, započeo proceudru zaštite pronalaska. Podneli smo patentnu prijavu Zavodu za intelektualnu svojinu RS, koji je zatim započeo pretraživanje stanja tehnike u nacionalnoj i više svetskih patentnih baza. Posle šest meseci stigao je izveštaj da je pronađeno pet patenata koji pripadaju istom stanju tehnike kao i naš uređaj, ali da se naš pronalazak bitno razlikuje i da ne predstavlja kombinaciju postojećih rešenja. Onda je usledila suštinska pretraga patenta i nakon godinu i po dana od prvog izveštaja, pre tri nedelje nam je javljeno da je naš pronalazak zaštićen u RS i da sada imamo nacionalni patent. U međuvremenu, dodao je on, podneli smo patentnu prijavu i Svetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu u Ženevi, koja nam je dodelila PCT broj. U izveštaju o pretraživanju stanja tehnike, koji smo od te organizacije dobili pre dva meseca, naš uređaj je takođe ocenjen kao nov, inovativan pronalazak, koji ima tehničku primenljivost i ne predstavlja kombinaciju postojećih rešenja u svetu.

Sledeći korak koji logično sledi jeste međunarodna zaštita i opredeljivanje za tržište na kojem proizvod bio plasiran. Međutim, prema rečima našeg sagovornika, to je veoma skup proces. To individualci koji se bave naukom ne mogu sami da iznesu, istako je dr Milošević. Odgovarajući na pitanje da li bi država mogla da pomogne u tom procesu, naš sagovornik kaže da mehanizmi postoje. Jedan od mehanizama je konkurs koji objavljuje Fond za inovacionu delatnost, a kojim se subvencionišu pronalasci i daju dodatna sredstva za razvoj i međunarodnu zaštitu pronalaska. Međutim, patenata i patentnih prijava ima mnogo. S druge strane, dodao je, to je dobro, jer veliki broj pronalazaka pokazuje uspeh jedne zemlje u naučnom istraživanju. Mnogo je izvesnije da naš pronalazak nađe put do neke ozbiljne firme koja se bavi proizvodnjom ugostiteljske opreme, poput kompanije Boš, koja bi po našoj licenci proizvodila aparat i samim tim preuzela i finansiranje patentne zaštite i održavanje patenta, a bili bi zadovoljni ukoliko bi IC dobio određeni procenat. U tom smislu, za nas je interesantniji projekat za transfer tehnologija, kojim Fond za inovacionu delatnost istraživačima daje konkretnu podršku ne samo u pronalaženju potencijalnih kupaca, nego i za sve usluge vezane za plasiranje proizvoda na međunarodno tržište, zaključio je dr Miloš Milošević.

 
Uređaj za istakanje, očuvanje i raspodelu napitka iz flaše - inovatini proizvod projektnog tima WPS osvojio 5. mesto na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju NTI 2015.
sreda, 03 februar 2016 17:59

Projektni tim WPS (Wine protect system) sastavljen od članova Inovacionog centra Mašinskog fakulteta, Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i kompanije PORT-TR je u prethodne 2 godine razvijao prototip sa kojim se prijavio na takmičenje. Proizvod je namanjen ugostiteljskim objektima (kafićima, restoranima, hotelima), specijalizovanim prodavnicama vina, vinarijama i drugim ljubiteljima vina, zbog opšteg trenda potražnje vina na čašu. Sve je veći trend služenja vina na čašu, a gosti su prinuđeni da poruče celu flašu iako bi možda popili samo jednu čašu vina. Proizvodjači vina su suočeni sa činjenicom da se njihovo vino ukiseli nakon nekoliko dana od otvaranja, i time odbijaju ljubitelje koji su probali takvo njihovo vino na duži period. Ugostitelji strahuju da otvore skupo vino u restoranu i posluže samo čašu jer će teško prodati ostatak, koji će ubrzo oksidirati i postati trošak. Proizvod se sastoji iz čepa koji se postavlja na flašu i uređaja za doziranje inertnog gasa (argona). Novina pronalaska sadržana je u konstruktivnoj povezanosti elemenata uređaja, a konkretno to što je čep sa flašom u kojoj je vino moguće odvojiti od ostalih podsklopova uređaja; što ostatak vina u flaši ostaje u zaštitnoj atmosferi inertnog gasa, ne menjajući kvalitet, i što gas pod pritiskom potiskuje vino iz flaše I izbacuje unapred programiranu dozu po želji. U toku takmičenja je izvršena proizvodnja nulte serije od 5 WPS WPS sistema gde su otklonjeni konstruktivni nedostaci prethodno napravljenog prototipa. Kompletan, funkcionalni uređaj spreman za tržište je napravljen u potpunosti na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, tačnije Inovacionom centru i laboratorijama Katedre za Proizvodno mašinstvo i Motorna vozila. Za pronalazak je podnešena nacionalna I međunarodna patentna prijava (u Ženevi) i dobijen je PCT broj.


Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju NTI 2015 je počelo u martu 2015 god. sa 124 prijavljenih timova, a nakon izvršene prve recenzije u dalje takmičenje je proslo 106 inovacija. Na tehničkim recenzijama je ocenjeno 50 timova od kojih je 38 inovacija pozitivno ocenjeno i prošlo u dalji tok takmičenja, dok je 12 inovacija ocenjeno kao nerealizovano. Paralelno sa tehničkim recenzijama, obavljena je i ocena poslovnog modela. Prema ocenama recenzenata u nastavak takmičenja se plasiralo 28 inovacija. Susret sa potencijalnim investitorima je obavljen 10. novembra 2015. god gde je od preostalih timova 12 prošlo u polufinale, a WPS tim je u nastupio u prvom danu polufinala kada je i prošao u dalji krug takmičenja, zauzevši drugo mesto u generalnom plasmanu. Finale Takmičenja uz direktni prenos na nacionalnoj televiziji je održano u četvtak, 24. decembra 2015. u Studiju 9, RTS-a u Košutnjaku gde je WPS tim osvojio 5. mesto.

 

Na donjem linku mozete skinete video - Primena WPSa u restoranima.

 

 
«PočetakPrethodna12345SledećaKraj»

Strana 1 od 5